Op 17 juni 2024 braken de werkgevers de onderhandelingen over een nieuwe cao Particuliere Beveiliging af. Het gat tussen wat De Unie en haar collegabonden vragen voor de medewerkers in de branche en wat de werkgevers bereid waren te bieden, was volgens werkgevers te groot.
Wat is er sindsdien gebeurd?
Op 8 juli zaten de vakbonden en de werkgevers in een informeel overleg bij elkaar. Doel van het overleg was om te onderzoeken wat er moest gebeuren om de onderhandelingen toch weer voort te zetten.
Dat leidde twee weken geleden tot een verbeterd bod van de werkgevers aan de vakbonden met de uitnodiging om de onderhandelingen te hervatten.
Het verbeterde bod bevatte aanknopingspunten voor De Unie en haar collegabonden om op de uitnodiging in te gaan. Op woensdag 31 juli hebben we daarom verder onderhandeld over een nieuwe cao PB.
De onderhandelingen verliepen moeizaam. We hebben veel tijd besteed aan het toelichten van elkaars standpunten. Vakbonden hebben op gegeven moment een stapje gezet richting werkgevers en hun wensen van 17 juni 2024 iets aangepast. Werkgevers zijn daar niet op in gegaan en hebben ook geen tegenbod gedaan. Ze vinden dat er nog steeds een te groot gat zit tussen de wensen van de vakbonden en wat werkgevers willen bieden. Werkgevers hebben daarom voor de tweede keer de onderhandelingen opgeschort.
Wij vinden dat ronduit teleurstellend. Een onderdeel van onderhandelingen is altijd dat je probeert te onderzoeken waar eventueel ruimte zit in elkaars standpunten. Dat proces is gisteren door het snelle opschorten van de onderhandelingen niet op gang gekomen.
Onze wensen
Wat ligt er nu vanuit vakbondszijde aan wensen op tafel:
- We willen een eenjarige cao
- Een loonsverhoging per lp1/2025 van CPI + 1% (dus 1% koopkrachtverbetering)
- Verhoging van de reiskostenvergoeding van 18 cent naar 23 cent, per 1 september 2024
- Het laten vervallen van de bepaling dat het openstaand verlof bij jaarovergang wordt verlaagd met de afgesproken loonsverhoging. Niet alleen vanaf lp1/2025 (zoals werkgevers willen), maar ook met terugwerkende kracht voor de jaren 2024 en 2023.
- De uitkomsten van de projecten die we in gang hebben gezet (Werkgroep Roosters en het project Aanpassing Functiehuis) kunnen we inpassen in de cao op de momenten dat we daarover overeenstemming (na ledenraadpleging) hebben.
Werkgevers vinden dit een forse set met wensen.
Hoe verder?
De werkgevers spraken uit dat het minimaal tot na de zomervakantie duurt alvorens er mogelijk weer een poging komt om verder te onderhandelen. Voorlopig gebeurt er dus even niets ten aanzien van een nieuwe cao. De huidige cao loopt op 18 december 2024 af.
In de tussentijd zullen wij de situatie met onze kaderleden en intern binnen De Unie bespreken. Zodra wij iets te melden hebben over de nieuwe cao, informeer wij je daarover.
Vragen of opmerkingen?
Heb je vragen of opmerkingen over deze nieuwsbrief? Neem dan contact op met de belangenbehartiger Hans Korver via hans.korver@uniesecurity.nl