Gisteren heb je te horen gekregen dat Procheck International per 1 januari 2019 niet meer bestaat. Dat moet ongetwijfeld als een onwerkelijke boodschap bij je binnengekomen zijn. Mijn collega Raja Boes was gisteren aanwezig. Misschien heb je hem gezien en gesproken.

Ik kan me voorstellen dat je ontzettend veel vragen hebt over deze boodschap en jouw toekomst op Schiphol. De Unie Security probeert natuurlijk deze vragen te beantwoorden. Nog niet alle vragen hebben een antwoord. Sommige van je vragen zal jouw werkgever moeten beantwoorden dus stel je vragen ook vooral aan je leidinggevende. Ik zal in ieder geval proberen te vertellen wat ik tot dusver gehoord heb. Aangezien ik vanaf morgen op vakantie ben zal ik na mijn vakantie, op 25 juli 2018 een bijeenkomst organiseren waarin in jouw vragen en die van je collega gebundeld zal proberen te beantwoorden. Stel je vragen via gertjan.tommel@unie.nl en ik beloof je dat ze na mijn vakantie aan de orde zullen komen in de bijeenkomst.. Heb je naar jouw idee dringend antwoord nodig op je vraag dan kun je ook even contact zoeken met Raja Boes op nummer 06-52522065 of email raja.boes@unie.nl.

Wat is er aan de hand?

Met de introductie van de CT-scan is het veiligheidsniveau van Schiphol zo hoog dat het niet meer nodig is te profilen op de risico-vluchten naar Amerika (HRF). De CT-scan kan allerlei explosieven detecteren en door middel van de 3-D scan is het niet nodig om koffers uit te pakken. Om die reden heeft het Ministerie van Justitie en Veiligheid een aanwijzing gegeven aan Schiphol dat profiling niet meer nodig is per 1 januari 2019. Daarmee houdt het bestaansrecht Procheck International op en dus zal Procheck International stoppen. Dit betekent voor jou dat je zonder allerlei maatregelen werkeloos bent op 1 januari 2019.

Hoe wil Procheck de gevolgen voor jouw opvangen?

Wat Procheck aan De Unie Security heeft aangegeven is dat er voor zo’n 130 Profilers in principe binnen I-Sec werk is als “reguliere” beveiliger op Schiphol. Daarnaast zijn er voor leidinggevenden wellicht ook nog tientallen posities beschikbaar. Maar dat houdt in dat er ook voor wellicht enkele tientallen collega’s in met name de ondersteunende diensten (“overhead”) mogelijk geen werk is binnen bijvoorbeeld I-Sec. Ook kan het natuurlijk zijn dat je deze situatie wilt aangrijpen om toch vooral een nieuwe richting in te slaan. Jouw werkgever heeft aangegeven het als vanzelfsprekend te vinden dat er met De Unie Security en de vakbonden een sociaal plan wordt afgesproken.

Wat wil De Unie Security?

De Unie Security wil uiteraard graag een goed sociaal plan afspreken waarbij we jou zo veel mogelijk keuzemogelijkheden aanbieden om een nieuwe baan te vinden. Wat ons betreft is het belangrijk dat jij en je collega’s zo veel mogelijk en zo snel mogelijk zekerheid hebben over waar je op 1 januari 2019 terecht kunt om te werken. Daarbij staat voorop dat je er in financiële zin weinig tot niets van merkt. Hoe dat sociaal plan verder vormt krijgt, is iets waar ik graag met jou in gesprek over ga.

Bijeenkomst

Daarom nodig ik je uit om op 25 juli 2018 van 10 tot 12 uur op onze locatie in de Oude Verkeerstoren op Schiphol-Oost. Dit op de 2e verdieping boven restaurant Wings op de Stationsplein Zuid-West 602, 1117 CN Schiphol-Oost. Mochten er collega’s zijn die niet lid zijn maar wel mee willen komen, neem ze mee, of beter nog maak ze lid en neem ze mee. Ik hoop jullie dan allemaal te zien. Tot die tijd, hoe moeilijk wellicht ook, blijf je werk goed doen, ga niet speculeren over hoe en wat, en stel vooral je vragen aan mij en je werkgever.

 

Gertjan Tommel
Belangenbehartiger